HISTORIA OCH NUTID

Sattmarks historia

Sattmarks torp har en lång historia. Här nedanför hittar du en förkortad version av artikeln “Paraisten lukion Saaristotie –projektin (1988 Hannele Dahl, Mari Valtonen, Kaisa Varjoranta)” .

Hela artikeln (på finska) hittar du genom att klicka på denna länk Historia (vain suomeksi)

På 1700-talets slut lät Lofsdals herrgård bygga flera torp på sin mark, av vilka Sattmark var en. Till en början var torpet menat för båtsmän, för att herrgården var förpliktigad att utrusta kronans armé med en båtsman. Under somrarna var männen till sjöss och försvarade Sverige-Finland och torpet fungerade som ett hem för deras familjer. Efter denna tid bosattes torpet av Sattmarks torpare.

I början av 1900-talet flyttade den sista torparfamiljen vid namnet Karlsson in och de bodde i torpet i ungefär 40 år. Under tiden som de bodde där utvidgades byggnaden åt båda hållen till den nuvarande storleken. Den sista delen som byggdes till fungerar för tillfället som caféets kök.
Karlsson transporterade resenärer över sundet med hjälp av en stockbåt. Efter en tid fick man en dragfärja av trä och efter det en färja av järn, vilken ännu fungerade med. Inte förrän på 1950-talet fick man en motordriven färja. De som jobbade på färjan bosatte sig på Sattmarks torp ända tills Sattmarksbron blev färdig 1960.

Caféverksamhet har bedrivits i Sattmark sedan år 1961.

Åren 2014 förnyades både köket i bistron och avloppssystemet för att möta nuvarande krav. Nya eko-toaletter byggdes också.